Kedves Látogatónk! Ahogy más webshopok is, mi is cookie-kat használunk a felhasználói élmény fokozása érdekében. Kérjük, ha elfogadja, nyomja az "Elfogadom" gombot. A beállítások módosításánál pedig megadhatja, mely cookie használatát engedélyezi. További információkat Adatvédelmi tájékoztatónk nyújt.

Nyomtatási hiba nem feltétlenül jelent fejhibát

Nyomtatási hiba nem feltétlenül jelent fejhibát
Canon nyomtatóknál gyakori karbantartást igényelhet a nyomtató enkóder szalagja. Honnan tudjuk, hogy ez okozza a hibát? Hogy kell kijavítani? Megoldható-e otthon? Minderre választ adunk cikkünkben.

A megoldást sokszor nem feltétlenül a nyomtatófej tisztítása, hanem az enkóder szalag fizikai tisztítása jelent. Ez a cikk ismerteti a Canon Pixma készülékek enkóder szalag tisztítását, melyet szakszerviz bevonása nélkül Ön is el tud végezni otthon. Ez a koszolódás nem feltétlenül koszolódás, hanem zsírréteg, legfőképp Canonon nyomtatóknál fordul elő, de Epson készülékeknél sem ritka. A Canon nyomtatóknál vagy nagyon régi nyomtatóknál vagy nagyon új nyomtatóknál tapasztalható.

 

Honnan ismerhető fel az enkóder szalag hiba?

Legfőbb jellemzője, hogy függőleges vonalakat vagy eltolódott nyomtatást tapasztal, esetleg szellemképes a nyomat.

Például:


 

Megoldás

Ha a nyomaton állandó függőleges vonalak jelennek meg, vagy a nyomtatás állandóan a megfelelő helyről eltolódik, vagy ha a nyomtató működése közben 5100-as hiba fordul elő, akkor a nyomtató belsejében lévő enkóder szalag koszolódása állhat a háttérben. A szalag állapotának ellenőrzéséhez kövesse az alábbi eljárásokat, és szükség esetén tisztítsa meg.

1. A nyomtató kikapcsolásához nyomja meg az ON gombot.

2. Húzza ki a tápkábelt a fali aljzatból vagy a konnektorból. VIGYÁZAT: ügyeljen arra, hogy kapcsolja ki a nyomtatót, és ezt követően húzza ki a tápkábelt.

3. Nyissa ki a papírkiadó fedelet.4. Ellenőrizze, hogy a nyomtató belsejében lévő enkóder szalag tiszta-e.5. Ha az enkóder szalagon az alább látható módon elkenődés tapasztalható vagy egyéb kosz tapadt rá, akkor azt meg kell tisztítani.
Szükséges tételek

  • Fültisztító pálcika
  • Először csak vízzel próbáljuk meg a tisztítást
  • Ha ez nem segít: néhány csepp semleges mosószerrel, például ablaktisztítóval (2-3 csepp semleges mosószer 1/4 csésze csapvízben), más alkoholt, maró anyagot tilos használni

 

Enkóder szalag tisztítás

1. Nedvesítse meg a fülpálcika vattacsomóját az előkészített tisztítóvízzel. Távolítsa el az extra vizet, hogy ne cseppenjen le víz.

2. A nedvesített fülpiszkáló segítségével törölgesse meg a szalagot.3. VIGYÁZAT: legyen óvatos, hogy ne kerüljön víz a nyomtató belsejébe.
(A) Enkóder szalag
(B) Vezetősín: ezt NE takarítsuk


VIGYÁZAT: Ne érjen a sínhez (B). Ha a sínnel érintkezik, és úgy ér hozzá az enkóderszalaghoz, akkor még további problémát fog okozni, tehát ügyeljen, hogy a (B)-hez ne nyúljon. Az enkóderszalag (A) a rugókkal a végén rögzítve van a nyomtatóhoz. Ha a szalagot (fóliát) túl erősen nyomja, akkor eltolódhat. Ne nyomja be a fóliát. Csak óvatosan mozgassa a vattacsomót a film felületén. Tisztítsa meg a szalagot a vattacsomó hegyével, ahogy az a fenti képen látható. Cserélje gyakran a vattacsomót újra, száraz vattacsomóval ne végezzen műveletet.

4 Távolítsa el a foltot vagy a foltokat a szalagról, amíg az egész tisztává nem válik. A legfontosabb, hogy ne erőltesse!

5. Ha a mosószer nyoma rajta marad a fólián, tisztítsa meg tiszta vízzel megnedvesített fülpiszkálóval. Ha nedvesség maradt a fólián, száraz vattával törölje le, és várjon, amíg a film megfelelően megszárad.

6. Csukja be a papírkiadó fedelét, és dugja be a nyomtató tápkábelét.

7. A nyomtató bekapcsolásához nyomja meg az ON gombot. Ha hiba lép fel, vagy furcsa hang hallható, vegye fel a kapcsolatot a Canon ügyfélszolgálatával.

8. Nyomtassa ki a fúvókaellenőrzési mintát, és ellenőrizze, hogy a minta megfelelően van kinyomtatva.

9. Nyomtassa ki a kívánt mintát, és győződjön meg róla, hogy a nyomtatás minősége jó.


Ha a probléma továbbra is fennáll, ellenőrizze újra az enkóder szalagot és végezzen szoftveres nyomtatófej igazítást.

 

Forrás: https://support.usa.canon.com/

 

A cikk eredeti oldalának megosztását a közösségi oldalakon köszönjük! 
Tilos az oldalról származó információk, cikkek árusítása, bármilyen formában történő megváltoztatása és ismételt megjelentetése engedélyünk nélkül.
A megjelent anyaggal kapcsolatos minden további jogunkat fenntartjuk, és szükség esetén akár bírósági úton is érvényesítjük.
A felhasználói gondatlanságból eredő károkért felelősséget nem vállalunk.