Kedves Látogatónk! Ahogy más webshopok is, mi is cookie-kat használunk a felhasználói élmény fokozása érdekében. Kérjük, ha elfogadja, nyomja az "Elfogadom" gombot. A beállítások módosításánál pedig megadhatja, mely cookie használatát engedélyezi. További információkat Adatvédelmi tájékoztatónk nyújt.

Lézerben gondolkodik? Gondolja újra!

Lézerben gondolkodik? Gondolja újra!

A nyomtató gyártók arra törekednek, hogy környezetbarátabb megoldásokat hozzanak létre: egyrészt a nyomtatók előállítási, másrészt a nyomtatók fenntarthatósági szempontjait veszik figyelembe. Így jött létre az Epson EcoTank monokróm szériája, melyet kifejezetten lézernyomtatók kiváltására terveztek. Sikerült nekik a leváltás? Kinek jó választás és kinek nem jó ez a nyomtató? Milyen más lehetőség van még a lézernyomtató leváltására? Cikkünkből kiderül.

 

 

Tintasugaras vagy lézer?

A tintasugaras nyomtatók otthoni nyomtatókként vonultak be a köztudatba, azonban a mai technológia ezt igyekszik felülírni. A tintasugaras nyomtatók általában fényképek nyomtatására alkalmasak, otthoni felhasználásra, lassabb sebességgel, alacsonyabb fogyasztással dolgoznak. Azonban az új Epson nyomtatókat az Epson arra tervezte, hogy leváltsa a lézernyomtatókat. Miért kell a lézernyomtatókat leváltani? Nem kell, de ajánlott, hiszen a lézernyomtatók fenntartása jóval nagyobb ökolábnyomot hagy a magas fogyasztás miatt, illetve használata sem egészséges (a papírra égetett por rákkeltő hatású). A nyomatok, amiket a lézernyomtatók előállítanak, tartósak, így az üzleti életben elterjedtek (számlák, illetve szerződések nyomtatása csak tartós lehet).

 

Mit válasszunk lézer helyett?

Az Epson a monokróm, tehát csak és kizárólag feketén nyomtató Epson Ecotank M szériát dobta a piacra. Teljes mértékben a lézernyomtatók leváltásra tervezték ezt a szériát, így felveszik a versenyt a lézernyomtatókkal.

 • A régi tintasugaras nyomtatókkal szemben gyorsak - akár 20 oldalt nyomtatnak percenként.
 • Időt takaríthat meg - nincs bemelegedési idő.
 • Éles, tartós, üzleti minőségű dokumentumok állíthatók elő (pigment tintával nyomtat).
 • Kompakt készülékek - bármely irodába és otthonban elférnek.
 • Tartós készülékek - minden EcoTank fekete-fehér nyomtatóhoz 1 éves/100 000 oldalas garancia, valamint ingyenes, promóciós +2 év garanciakiterjesztés jár.
 • Széleskörű csatlakozási lehetőség - Wi-Fi, Ethernet, USB és mobilnyomtatási lehetőség.
 • Magas kapacitású papíradagolók - maximum 250 oldalig.
 • Alacsony fogyasztás.
 • Rendkívül alacsony fenntartási költség - nagy, újratölthető tintatartály.
   

Epson M tinta feltöltés

És az utolsó pont a lényege az Epson új fejlesztésének: az EcoTank készüléknek nagy, újratölthető tintatartálya van, amely a mellékelt tintapalackokkal van töltve. A nyomtatóhoz mellékelt nagy mennyiségű tinta biztosítja, hogy akár 11 000 oldalt nyomtasson, csökkentse a költségeket, és időt takarítson meg, mivel nem kell gyakran cserélnie a lézer tonert. Az Epson mérései szerint a tartályos módszerrel 50%-os megtakarítás érhető el 3 évnyi nyomtatás során fekete-fehér lézenyomtatókhoz képest. A tartály utántöltése cseppmentes, kényelmes. Mivel a tartály nem a nyomtató oldalán, hanem elején helyezkedik el, így jól látható, meddig van a tintaszint, és elkerülhető, hogy idő előtt kifogyjon a tinta.

 

Epson Ecotank M előnyök

 

Mikor nem jó választás az Ecotank M nyomtató?

Mivel mindenkinek más a nyomtatási igénye, nem mindenkinek javasolt az Epson Ecotank M széria. Mivel a nyomtatók csak fekete - fehéren nyomtatnak, nem ajánlott azoknak, akik néha színesben is szeretnének nyomtatni. Itt ne csak fényképekre gondoljunk, hanem pl. számlán szereplő logóra vagy kimutatásban szereplő színes diagramokra: hogy mutatna az a szürke árnyalataiban? Megfelelő lenne? Ha színes nyomtatásra is szükség lenne, akkor érdemes még az Epson Workforce vagy a Canon Maxify nagy kapacitású tintapatronos nyomtatói között körbenézni vagy az Epson L szériás Ecotank nyomtatói között ajánlott még böngészni.

Nem ajánlott a monokróm külső tartályos nyomtató azoknak sem, akik nagyon ritkán nyomtatnak. Az Epson M széria tökéletes leváltása a lézernyomtatónak akkor, ha gyakran nyomtat (hetente legalább egyszer). Mivel az Epson monokróm szériája tintasugaras technológiára épül, így beszáradhat, ha nem használja. Ha nem nyomtat hetente egyszer, akkor a lézernyomtatók választása megfelelőbb lehet.

 

Epson M1140 nyomtató

Kinek ajánlott az Epson Ecotank M széria?

 • Irodai lézernyomtató kiváltására könyvelőknek, ügyvédi irodáknak, stb.
 • Orvosi intézményeknek, pl. háziorvosok részére receptnyomtatásra
 • Otthoni színezők, leckék, tananyagok kinyomtatására
 • Akik törődnek a környezetvédelemmel és az ökológiai lábnyom csökkentésével
 • Önnek, ha hetente legalább egyszer nyomtatna monokróm dokumentumokat
   

 

Milyen nyomtatókat javasol a NyomtassOtthon.hu és az Epson a lézer kiváltására?

Melyik Epson alkalmazás mit jelent és mire lehet használni? Ezek az alkalmazások megkönnyítik a mindennapi életet, segítenek a mobil nyomtatásban, szkennelésben és dokumentumok küldésében okostelefonról vagy táblagépről. Ismerje meg őket, hogy Önnek is könnyebb legyen a nyomtatás! Kitérünk a Google Cloud Print™, Apple Air Print™, Epson Connect és Epson Scan-to-Cloud szolgáltatásra is az alábbi cikkünkben: Epson alkalmazások és szoftverek - megkönnyítik a munkát.

 

Többet olvasna a monokróm nyomtatókról?

Epson Ecotank M szériaLeteszteltük az Epson M3140 nyomtatót egy korábbi cikkünkben, így részletesebben is megismerkedhet a külső tartályos monokróm nyomtatással: leteszteltük a beüzemelést, a nyomtatást, másolást, scannelést. A NyomtassOtthon.hu rengeteg időt fordít a nyomtatók tesztelésére, nemcsak a műszaki adatlapokon szereplő adatok megismerésére. Ma már szinte a zöldségesnél is lehet Epson készülékeket vásárolni, de biztos, hogy jó helyről vásárolná a készüléket? Epson partnerként hivatalos gyártói garanciával rendelkező nyomtatókat vásárolhat tőlünk, így nyugodtan dönthet: Magyarországi garanciával rendelkező készülékek közül válogathat. Tőlünk minden információt és segítséget megkap, illetve garanciaidőn túli kedvezményes Epson nyomtató szerviz szolgáltatás is rendelkezésére áll.

 

Milyen más lehetőség van a lézernyomtatók leváltására?

Cikkünk az Epson M szériás tartályos nyomtatóit taglalta, azonban érdemes megemlíteni más megoldásokat is, amelyek teljes mértékben megfelelők lézernyomtató leváltására. Ilyen a Canon Maxify szériája. A Canon Maxify nyomtatók ugyan nem külső tartályos nyomtatók, azonban magas kapacitású, pigment tintával töltött tintapatronokat használnak. A Canon Maxify nyomtatók kettősen ellenálló, nagy sűrűségű tintát használnak, melyek kifejezetten az üzleti nyomtatáshoz lettek kifejlesztve. A kiváló minőségű tinta élénk színeket, mély feketéket és éles szövegeket garantál, a tinta elkenődésének kockázata nélkül. És ami a nagy előnye: nemcsak feketén, hanem színesen is nyomtat.

A Maxify sorozattal kiemelkedő minőségű, költséghatékony nyomtatás érhető el. Az alacsonyabb energiafogyasztásnak, valamint az akár 2500 fekete-fehér és 1500 színes oldal nyomtatására alkalmas tintakapacitásnak köszönhetően ritkábban van szükség a kazetták cseréjére. Szintén gyors készülékekről van szó, kifejezetten irodai megoldásra lettek kifejlesztve: a Maxify család tagjai különböző funkciókkal rendelkeznek, így biztosan mindenki megtalálja a számítását. 2020 év elején az alábbi típusok érhetők el:

 
  Canon Maxify MB2750 Canon Maxify MB5150 Canon Maxify MB5450 Canon Maxify IB4150
Színkezelés Színes Színes Színes Színes
Funkciók Nyomtat, Másol, Szkennel, Faxol Nyomtat, Másol, Szkennel, Faxol Nyomtat, Másol, Szkennel, Faxol Nyomtat
Teljesítmény 3-5 főre ajánlott 5-8 főre ajánlott 5-8 főre ajánlott 3-5 főre ajánlott
Termék alkategória 2 Tintasugaras patronos Tintasugaras patronos Tintasugaras patronos Tintasugaras patronos
Nyomtatás
Nyomtatónyelv GDI GDI GDI GDI
Festékanyagok száma 4 4 4 4
Max nyomtatási felbontás 1200*600 1200*600 1200*600 1200*600
Sebesség Mono ISO 24 oldal/perc 24 oldal/perc 24 oldal/perc 24 oldal/perc
Sebesség Color ISO 15.5 oldal/perc 15.5 oldal/perc 15.5 oldal/perc 15.5 oldal/perc
Szkennelés
Szkenner típusa Lapbehúzós, Síkágyas Lapbehúzós, Síkágyas Lapbehúzós, Síkágyas -
Max szkennelési felbontás 1200*1200 1200*1200 1200*1200 -
Sebesség Mono 24 oldal/perc 23 oldal/perc 23 oldal/perc -
Sebesség Color 15.5 oldal/perc 23 oldal/perc 23 oldal/perc -
Szkenner funkciók Emailbe, FTP-re, USB-re Emailbe, USB-re, PC-n keresztül Emailbe, USB-re, PC-n keresztül -
Szkennelési formátumok JPG, PDF JPG, PDF JPG, PDF -
Faxolás
Fax funkciók Küldés és tárolás, Címjegyzék Küldés és tárolás, Címjegyzék Küldés és tárolás, Címjegyzék -
Papírkezelés
Maximális papírméret A4 A4 A4 A4
Duplex Nyomtatás Nyomtatás, Szkennelés/Másolás Nyomtatás, Szkennelés/Másolás Nyomtatás
Lapadagoló típusa ADF DSDF DSDF -
Adagoló lapkapacitás 50 lap 50 lap 50 lap -
Bemeneti papírtálcák száma 2 1 2 2
Bemeneti tálca 1 250 lap 250 lap 250 lap 250 lap
Bemeneti tálca 2 250 lap - 250 lap 250 lap
Maximális papírsúly 275 gramm 275 gramm 275 gramm 275 gramm
Csatlakozások
Elsődleges csatlakozók Wifi, Hálózat, USB 2.0 Wifi, Hálózat, USB 2.0, Előlapi USB Wifi, Hálózat, USB 2.0, Előlapi USB Wifi, Hálózat, USB 2.0
Wireless csatlakozók Apple Airprint, Google Cloud Print Apple Airprint, Mobil Print, Google Cloud Print Apple Airprint, Mobil Print, Google Cloud Print Apple Airprint, Mobil Print, Google Cloud Print
Egyéb
Induló kellékek Induló töltettel Induló töltettel Induló töltettel Induló töltettel
Ajánlott havi terhelhetőség 1 000 oldal 1 500 oldal 1 500 oldal 1 500 oldal
Garancia 12+24 hónap 12+24 hónap 12+24 hónap 12+24 hónap
Kijelző típusa Érintő Érintő Érintő Mono
Kijelző mérete 7.5 cm átló 8.8 cm átló 8.8 cm átló -
Nyomtató színe Black Black Black Black


Canon Maxify nyomtatók előnyei:

 • Gyors nyomtatás.
 • Tintasugaras készülék - nincs bemelegedési idő.
 • Éles, tartós, üzleti minőségű dokumentumok állíthatók elő (pigment tintával nyomtat).
 • Tartós készülékek - 3 év garancia.
 • Széleskörű csatlakozási lehetőség - Wi-Fi, Ethernet, USB és mobilnyomtatási lehetőség.
 • Magas kapacitású papíradagolók.
 • Alacsony fogyasztás.
 • Kedvező fenntartási költség - nagy kapacitású tintapatronok.

 

Összességében

Összességében nézve több alternatíva létezik a lézernyomtató leváltására: a lézernyomtató lecserelése átgondolandó, ha legalább hetente egyszer nyomtat és szeretne a nyomtatási és áramfogyasztási költségeken spórolni. Az új Epson Ecotank M készülékei monokróm nyomtatást tesznek lehetővé, tartós nyomatokkal, gyors dokumentum előállítással. Színes tintasugaras alternatíva is létezik, Epson WorkForce vagy Canon Maxify termékcsalád személyében, melyeket kifejezetten üzleti célokra fejlesztettek ki. Ha nem tudja, hogy mit válasszon, ügyfélszolgálatunk szívesen áll rendelkezésére, hogy igényeinek megfelelő igazi nyomtató munkatársat találjon magának.

 

---
1 További információkért látogasson el a www.epson.eu/ecotankmono oldalra
2 A feltüntetett kapacitások megállapítása az Epson eredeti módszerével, az ISO/IEC 19752 szabványban megadott nyomtatási szimulációra vonatkozó tesztminták alapján történt. A feltüntetett kapacitások NEM az ISO/IEC 24711 szabványon alapulnak. A feltüntetett kapacitások eltérők lehetnek a nyomtatandó képektől, a használt papír típusától, a nyomtatási gyakoriságtól és az olyan környezeti feltételektől függően, mint pl. a hőmérséklet. A nyomtató kezdeti beállítása során egy bizonyos mennyiségű tinta szükséges a nyomtatófej fúvókáinak feltöltéséhez, ezért az eredetileg csomagolt készlet kapacitása kisebb lehet.
3 Az ISO/IEC 24734 követelményei szerint meghatározva, az átlagos ESAT értékeket jelezve az Irodai kategória teszt alapján alapértelmezett egyoldalas nyomtatás esetén. További információkért látogasson el a www.epson.eu/testing weboldalra
4 Az Epson M1120, M2170 és M3170 modellekkel való nyomtatás közbeni teljesítményfelvétel és a Görögországban, Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában, a többi délkelet-európai országban és Törökországban a 2018. január-december közötti időszakban kapható A4 méretű egyfunkciós monokróm, vezető lézernyomtatók 75%-ának (20 oldal/perc alatti nyomtatási sebesség) összehasonlítása az IDC globális, negyedévente megjelenő Hardcopy Peripherals Tracker (2018 negyedik negyedévi adatok) felmérése alapján. A gyártók webhelyein közzétett teljesítményfelvételi értékek alapján.
5 Az Epson iPrint szolgáltatáshoz vezeték nélküli kapcsolat és Epson nyomtatóalkalmazás szükséges. Az Epson Email Print és az Epson Remote Print Driver szolgáltatás internetkapcsolatot igényel. További információkért, valamint a támogatott nyelvek és eszközök listájáért látogasson el a www.epson.hu/connect weboldalra
6 A Google Cloud Print a Google Inc. védjegye.
7 Az AirPrint-kompatibilis nyomtatók az iPhone 4s és későbbi kiadásokkal, az iPad 2 és későbbi kiadásokkal, az iPad Air (minden modell), az iPad mini, az iPod touch (5. generáció, amelyeken az iOS legújabb verziója fut), illetve azokkal a Mac eszközökkel működnek, amelyeken az OSX legfrissebb verziója fut.
8 Csak a következő modellekre érvényes: M1140, M2140, M3140 és M3170.
9 Csak a következő modellekre érvényes: M1140, M1170, M2140, M2170, M3140 és M3170. A Wi-Fi és a Wi-Fi Direct a Wi-Fi Alliance®

Forrás:
https://www.epson.eu/ecotank-mono-printers
https://www.canon.hu/printers/inkjet/maxify

 

A cikk eredeti oldalának megosztását a közösségi oldalakon köszönjük! 
Tilos az oldalról származó információk, cikkek árusítása, bármilyen formában történő megváltoztatása és ismételt megjelentetése engedélyünk nélkül.
A megjelent anyaggal kapcsolatos minden további jogunkat fenntartjuk, és szükség esetén akár bírósági úton is érvényesítjük.