Termékek Menü

Chip ismertető – avagy igazodjunk ki a rengetegben

„Ahány patron, annyi chip” - mondhatnánk, azonban azért nagyjából lehet különbséget tenni, egyszerűen chip és chip között. Cikkünkben bemutatjuk a leggyakrabban előforduló tintapatron chipeket és leírjuk előnyüket, hátrányukat, használatukat, illetve hogy lehet őket tönkretenni. A cikkünkben csak a tintasugaras nyomtatókról, illetve tintapatronokról beszélünk, a tonereket nem vesszük bele.
-------------------------

Példa eredeti Canon egybefejes tintapatronra. A tintapatron egyben a nyomtatófej is. Példa eredeti HP egybefejes tintapatronra. A tintapatron egyben a nyomtatófej is.

Vegyük legelőre az általában legnehezebben megérthető fajtát: azokat a tintapatronokat, ahol a nyomtatófej maga tintapatron is. Általában két patron van ilyenkor a nyomtatóban: egy fekete és egy trikolór színes. Ezeknél a tintapatronoknál nagy előny, hogy ha ritkán használja a nyomtatót, akkor beszáradás esetén nem kell a nyomtatófejért akár a nyomtató árának többszörösét is kiadni, csak kicserélni a tintapatront és nyomtathat tovább. Általában az olcsóbb nyomtatókra jellemző ez az általunk csak „egybefejes’’ tintapatronnak nevezett kellékanyag. A tintapatronon lévő chip nem cserélhető, nem indítható újra a tintaszint figyelése. Ha kiürült a nyomtató szerint, kiürülve marad a tintaszint kijelzés, amíg lehet vele nyomtatni. Nyomógomb segítségével (pl. Canonnál 15 másodpercig kör / háromszög gomb nyomvatartásával) a tintaszint figyelés kikapcsolható. Így a nyomtató üres tintaszintet mutat, de nyomtathat tovább, pl. ha újratölti a patront manuálisan vagy esetleg CISS rendszer van a patronra kötve. Ezekből a patronokból nem létezik az eredeti mellett utángyártott, maximum felújított, újratöltött változat. A különböző tintapatronokról szóló cikkünk részletesen itt érhető el.

Ezeken a tintapatronokon kívül létezik az a tintapatron típus, amikor a fej különáll a tintapatrontól, itt általában egyenként kell cserélni a patronokat, ha azok kifogynak. Ezek a patronok lehetnek eredeti tintapatronok, utángyártott tintapatronok vagy CISS rendszer tintapatronjai vagy újratölthető tintapatronok – és itt most az utóbbiakban van a lényeg.

Az újratölthető tintapatron vagy a CISS rendszer patronjainak a lényege, hogy arra gyártották a kellékanyagot, hogy a nyomtatóval többször lehessen nyomtatni, patroncserélgetés nélkül. Ehhez azonban az általában kevés, hogy a felhasználó feltölti tintával a patront, a nyomtatónak nincs szeme, hogy mindezt lássa magától. A nyomtató a chipen keresztül „érzékeli” a tintapatront: azonban a chip csak a kinyomtatott oldalak számát számolja, a valós tintaszintet nem látja (azt viszont hozzátesszük, hogy a Brother úszókapcsolós megoldása ezen változtathat, de ezt ne vegyük ide). Ezért kell a chipekkel is foglalkozni, ha patron töltésről van szó: csak a speciális chipek tintaszint figyelése indítható újra, hiszen arra gyártották őket.

A chipek újraindítása történhet resetterrel vagy automatikusan. A resetter egy külön kis eszköz, amelyet lehet kapni több helyen is, azonban arra mindig figyeljen, ha ilyet vesz, hogy az adott tintapatronhoz passzoljon. Bal oldalt láthat egy illusztrációt egy külön kapható resetterről, azonban rengeteg fajta létezik még ezek közül. A legegyzerűbb kütyüként a reseter egy egyszerű gemkapocs is lehet, de ez chip függő (összeérintéses módszernél használható).

Ha autoresetes chipes patront vásárol (röviden ARC chip), akkor ahhoz szigorúan tilos resetert használni, mert az hazavághatja a chipeket, hiszen az automatikus tintaszint figyelés újraindítása úgy történik, hogy imitálja a tintapatron cserét. Amikor a nyomtató jelzi, hogy a tintapatront kifogyott, akkor az adott patront kiveszi (és feltölti, ha kell), majd visszateszi. Egyes nyomtatóknál még a kipattintás sem szükséges, csak a fedél felnyitása és lecsukása, azonban ez nem minden készüléknél játszható el. Összességében nézve tehát ezzel imitálta a tintapatron cserét, a tintaszint kijelzés újraindul és nyomtathat tovább az adott színnel. Ezt a műveletet patrononként szükséges eljátszani, nem elég csupán egy patronnál.

CISS rendszereknél (külső tartályos nyomtatóknál) a tintaszint figyelés újraindítása tehát többféleképpen történhet: ha egybefejes a nyomtató, akkor csak kikapcsolni lehet a tintaszintet, hiszen az eredeti patronra van ráépítve a CISS. A többi patronnál történhet a tintapatron kivételével és visszapattintásával vagy akár egyes CISS rendszereknél egy gomb megnyomásával – ez utóbbi inkább az Epson készülékekre jellemző. A CISS-nél különösen kell figyelni a tintaszintre, ugyanis itt is csak a kinyomtatott oldalakat számolja a nyomtató, nem látja a külső tartályt, így a tintaszint figyelése a felhasználó feladata marad. Magyarul: független a tintaszint kijelzése CISS rendszernél a külső tartálytól. Leggyakrabban azt szoktuk hallani a felhasználóktól, hogy nem értik, hogy miért jelzi ki a nyomtató, hogy fogy, miközben tinta van még a külső tartályban. Ez amiatt van, mert a nyomtató úgy gondolja, hogy egy patronnyi mennyiséget elnyomtatott, ezért a tintaszint szerint már üres a patron – viszont a CISS külső tartályaiban jóval több tinta van, mint egy átlag patronban. Ezért sajnos sokszor a valós tintaszint mutatásáról le kell mondania a felhasználónak újratölthető tintapatron  vagy CISS rendszer esetén.

CISS rendszernél chip problémát még a beszerelés előtt is lehet észlelni: egyes - főleg Epson kompatibilis - CISS rendszereknél a chipek össze vannak forrasztva. Ezek alapvetően nem is jelentetnének problémát, azonban ha a nyomtató színsorrendje más, mint a CISS rendszeré, akkor az nem építhető be a tintasugaras nyomtatóba, mivel a nyomtató nem fogja felismerni a chipet az adott színhez. Ezért körültekintően kell CISS rendszert vásárolni, ellenőrizni a kompatibilitást és színsorrendet is. (Leggyakoribb problémák CISS rendszer esetén az Epson T0711-0714, T1281-1284 kompatibilis külső tartályos rendszereket érintik.)

Visszatérve a CISS rendszerektől: problémaként felmerül a nagy spórolási vágy, vagy egy picit az oda nem figyelés: innen is, onnan is vásárol tintapatront, nem figyelve arra, hogy a tintapatron gyártói megegyeznek-e vagy sem. Például a fekete tintapatron eredeti a nyomtatóban, a cyan már utángyártott, a magenta pedig egy második utángyártott kellékanyag gyártótól való. Ilyenkor jöhet az egyik probléma, miszerint a nyomtató nem fogja elfogadni a tintapatronokat, nyomtatási hiba lép fel. A másik probléma, ha el is fogadja a tintapatronokat, a különböző tintapatronok gyártói különböző tintával töltik a patronokat, melyek más-más fizikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek: a tinták lehetséges, hogy nem megfelelő reakcióba lépnek egymással, a nyomatok csíkosak, egyenletlenek lesznek, a nyomtatófej tönkre is mehet. Tehát: a különböző gyártóktól származó tintapatronok cserélgetése erősen nem ajánlott.

A másik tintapatron felismerési problémát az okozhatja, hogyha a nyomtató firmware frissítésen esik keresztül. A nyomtató gyártók érthető módon nem kedvelik azt, ha a felhasználók nem eredeti tintapatront használnak a nyomtatóban. Ezért előfordulhat, hogy a nyomtató frissít, és nem fogadja el ezt követően az utángyártott kellékanyagot. Sajnos. Ilyenkor lehet próbálkozni downgrade-del (sajnos elég ritkán sikeres), általában megoldásként csak az eredeti tintapatron használata marad vagy a nyomtató csere (ismét beköszönt a fogyasztói társadalom fogalma). Tehát ha egyszer hirtelen már nem fogadja el a nyomtató az utángyártott patronokat, akkor annak sajnos ez az oka. És ezt követően már valószínűleg más patronnal sem fog tudni nyomtatni, csak eredetivel.

Mindenesetre bármilyen chip van a tintapatronon, arra mindig figyeljen, hogy az ne szennyeződjön be! Nem szabad megfogni, vagy nem szabad hagyni, hogy az tintával szennyezett legyen. A leggyakoribb meghibásodás abból ered, hogy töltéskor a chip szennyezett lesz, és így a nyomtató már nem ismeri fel. Ilyenkor érdemes megpróbálni a chip megtisztogatását tiszta ronggyal, azonban ez sem jelent minden esetre megoldást.

Reméljük cikkünk segített kikeveredni a chip kavalkádból. Ha kérdése merül fel, várjuk azt elérhetőségeink egyikén.

Kijelentjük, hogy a www.nyomtassotthon.hu birtokolja az oldalainkon olvasható információkat. A www.nyomtassotthon.hu webshopot és oldalainak tartalmát, kialakítását nemzetközi és magyar törvények is védik. Köszönjük, ha a cikket megosztja ismerősei között, de tilos az oldalról származó információk, cikkek árusítása, bármilyen formában történő megváltoztatása és ismételt megjelentetése, főleg forrás megjelölése nélkül. A megjelent anyaggal kapcsolatos minden további jogunkat fenntartjuk, és szükség esetén akár bírósági úton is érvényesítjük.

Tartalomhoz tartozó címkék: ciss