Kedves Látogatónk! Ahogy más webshopok is, mi is cookie-kat használunk a felhasználói élmény fokozása érdekében. Kérjük, ha elfogadja, nyomja az "Elfogadom" gombot. A beállítások módosításánál pedig megadhatja, mely cookie használatát engedélyezi. További információkat Adatvédelmi tájékoztatónk nyújt.

Titkos nyomtatókövető pontok

Titkos nyomtatókövető pontok

Lehet, hogy úgy tűnik, mintha egy krimiből lépnénk elő, de a legtöbb színes nyomtató minden oldalához titkos nyomkövetőt vagy kriminalisztikai kódot adnak, amely által lenyomozható, hogy mikor és hol nyomtatták ki az oldalt.

Ez csak az egyik eredménye az NSA nemrégen történt kiszivárogtatásának: az FBI minden egyes oldalról tudta, hogy mikor nyomtatták ki az oldalt, és melyik nyomtatót használták a készítéshez - állítja az OfficeWatch amerikai híroldal.

 

Mik azok a nyomkövető pontok?

Ez egy nagyon halvány sárga pöttyminta, amely minden nyomtatott oldalra kerül a legtöbb esetben. A minta az egész oldalán ismétlődik.

A HP Color Laserjet 3700 oldala normál (balra) és kék fényben (jobbra).
Forrás: Florian Heise, Druckerchannel.de és Wikipedia.

A minta jelzi a nyomtató típusát (márka, modell), a használt nyomtató pontos számát (sorozatszám), valamint a nyomtatás dátumát és idejét. A bűnüldöző szervek vagy bárki más, aki tudja, hogyan kell dekódolni a mintát, meg tudja mondani, mikor nyomtatták ki az oldalt. A minta halvány, de még egy nyomtatott oldal beolvasása vagy fényképe is elegendő volt ahhoz, hogy az FBI szakértői minden adatot megállapíthassanak.

 

Mely nyomtatókon vannak nyomkövetési pontok?

Az összes nagyobb nyomtatógyártó hozzáadott egy titkos nyomkövetési mintát. Ha színes nyomtatója van, akár tintasugaras, akár lézernyomtató, akkor a nyomtatott oldalakon titkos pontok jelennek meg. Az Electronic Frontier Foundation számos nyomtatón végzett teszteket, és megállapította, hogy mindegyik rendelkezik nyomkövetési mintával.

Nyomtatógyártók, amelyek nyomkövetési mintázattal rendelkeztek néhány vagy az összes tesztelt nyomtatón:

 • Brother
 • Canon
 • Dell
 • Epson
 • Hewlett-Packard / HP
 • IBM
 • Konica / Konica-Minolta
 • Kyocera
 • Lanier
 • Lexmark
 • NRG
 • Panasonic
 • Ricoh
 • Savin
 • Toshiba
 • Xerox

A gyártók, amelyek nem értek el pozitív eredményt az EFF teszteken, az OKI és a Samsung volt. Hozzá kell tenni, hogy nem minden nyomtatómodellt teszteltek, de nyugodtan feltételezhető, hogy a legtöbb színes nyomtató rendelkezik titkos nyomtatókövető kóddal. Az EFF nemrégiben megállapította, hogy: ,,Valószínűnek tűnik, hogy az összes közelmúltban kereskedelmi forgalomba hozott színes lézernyomtató nyomtat valamilyen törvényszéki nyomkövető kódot, nem feltétlenül sárga pontokat használva.”

 

Leállíthatom a követési minta hozzáadását?
Nem, ezt nem a Windows, a Mac vagy a Microsoft Office szabályozza. Ez magában a nyomtató hardverében történik. A nyomtató követési mintái hivatalosan nem léteznek, így nincs kapcsoló a követési minta kikapcsolására. Eltekintve a nyomtató firmware-ének törésétől (határozottan NEM ajánlott).

 

Hozzáadják a nyomkövető pontokat, amikor PDF-be nyomtatok?
Nem, a nyomkövetési mintát a nyomtató hardvere adja hozzá, így az nem vonatozik más ,,nyomtatási” opciókra, például ,,Nyomtatás PDF-be”, ,Nyomtatás XPS-re” vagy „Nyomtatás faxra” funkció esetén.

A PDF/XPS bármilyen módon történő elkészítése olyan extra adatokat tartalmaz, amelyek nem láthatók az oldalakon (úgynevezett „metaadatok”), amelyek felhasználhatók a dokumentumok forrásának nyomon követésére. De ezekben az esetekben meg lehet vizsgálni a fájlt a nyomok keresésére.

 

A titkos nyomtatópontok megkerülése
Nem láttunk megbízható nyomtatási módszert a titkos kód hozzáadása nélkül. Lehetséges, hogy a nem fehér papírra történő nyomtatás, majd a színes oldal lefényképezése elegendő lehet a pontok eltakarásához.

 

Számít?
Igen, a személyes, vállalati és szervezeti adatvédelem fontos, még inkább a jelenlegi időkben. A követés eredeti szándéka tisztességes lehetett. Amint azt más esetekben láttuk, a nyomtató nyomkövetési mintái az eredeti célt jóval meghaladó módon használhatók.

 

Hogyan adhatók hozzá a titkos nyomkövetési pontok?
A nyomkövetési mintát maga a nyomtató adja hozzá, miután megkapta a nyomtatási utasításokat a számítógéptől vagy más eszköztől. Apró sárga pontok ismétlődő négyzet alakú mintázattal kerülnek hozzáadásra. Valószínűleg a nyomkövető pontok a "firmware"-ben vannak hozzáadva, ez a nyomtató működését vezérlő szoftver. Akárhogy is, nincs praktikus módja a nyomtató „feltörésére” a kódok leállítása érdekében.

 

A nyomkövetési pontok hozzá vannak adva a fekete/szürkeárnyalatos oldalakhoz?
Igen, minden színes nyomtatóval nyomtatott oldalhoz hozzáadódik a nyomkövetési minta, még akkor is, ha a „fekete tinta” vagy a „szürkeárnyalatos” beállítást választotta.

Ez megmagyarázhat egy kis nyomtató rejtélyt is. A legtöbb színes nyomtató megtagadja a nyomtatást, ha valamelyik színes kellék kifogy. Nagyon bosszantó, hogy nem lehet csak fekete tintával nyomtatni, mert a nyomtatóból kifogyott a cián, a magenta vagy a sárga. Ez a nyomtatógyártók trükkjének tűnt, hogy több tinta/toner eladását kényszerítsék ki, és valószínűleg még mindig ez a helyzet. De a titkos sárga nyomkövetési minta egy másik ok, amiért ragaszkodhatnak ahhoz, hogy minden szín elérhető legyen (ha csak a sárga tintát kötelezővé tennék, az nagy nyom lenne). De az is lehet, hogy mindez egy összeesküvés elmélet.

 

Mi a helyzet az USA-n kívül értékesített nyomtatókkal?
Valószínű, hogy az érintett gyártók összes nyomtatója ugyanazzal a „bónuszfunkcióval” rendelkezik, függetlenül attól, hogy hol értékesítik őket. Ugyanazokat a nyomtatókat árulják az egész világon. Lehet, hogy az USA-n kívül értékesített nyomtatók különböző chipekkel/firmware-rel rendelkeznek a titkos pontok „bónusz funkciója” nélkül. Ez azonban számos termelési ok miatt nem valószínű.

Míg a titkos nyomtatókódok eredeti megállapodását az Egyesült Államok kormánya végezte, a dekódolási titkot valószínűleg megosztották más hírszerző ügynökségekkel. Például a Five Eyes csoporttal (USA, Kanada, Egyesült Királyság, Ausztrália és Új-Zéland). Előfordulhat, hogy más külföldi ügynökségek időt/erőfeszítést fordítottak arra, hogy maguk dekódolják a mintákat, vagy megszerezhették a dekódolási titkot valamelyik forrásukból.

 

Dekódolhatók-e a titkos nyomtatókövető kódok?
A minták dekódolása/megértése még titok, de az EFF-nek sikerült dekódolnia a mintát egy Xerox Docucolor gépen.

 

Mi a helyzet a fekete/monokróm nyomtatókkal?
Nyilvánvaló, hogy a monokróm nyomtatók nem tudnak sárga nyomkövető pontokat hozzáadni. Vannak olyan javaslatok, hogy más rendszert használnak a fekete tonert / tintát nyomtatók, de erre nincs bizonyíték.

 

Mi a helyzet a színes fénymásolókkal és a többfunkciós készülékekkel?
Nem láttunk teszteredményeket színes fénymásolókon vagy multifunkciós nyomtató/szkennelő/fax eszközökön, de valószínűleg ezeknek is ugyanaz a követőkódja.

 

Hogyan nézhetem meg, hogy a nyomtatómon vannak-e nyomkövetési pontok?
Tekintse meg az EFF oldalt, amely bemutatja, hogyan tesztelték a követési mintát különböző gépeken. Szüksége lesz egy mikroszkópra vagy nagyítóra, és valószínűleg UV fényre.

 

Hogyan használható a nyomtató sorozatszáma a tényleges nyomtató megtalálásához?
Minden készülék egy sorozatszámmal rendelkezik, mely alkalmas egy országra, államra vagy városra szűkítésére. Sok esetben a sorozatszám alapján azonosítható a konkrét vásárló. Bármely hozzáértő nyomozó képes lesz a vásárló nyomára bukkanni, ha ismeri a nyomtató gyártmányát, modelljét és sorozatszámát. A nyomtatógyártó nyomon követheti, hogy melyik nagykereskedő, majd kiskereskedő kapott egy adott eszközt.

 

Miért vannak ott a nyomtató pontjai?
A titkos történet egy részét összerakták. Az 1990-es években az Egyesült Államok kormánya nagyon aggódott amiatt, hogy az újonnan érkező színes nyomtatók segítségével amerikai valutát hamisítottak. Ennek megakadályozása érdekében keresték meg a cégeket. Az egyik eredmény az volt, hogy a színes fénymásolókhoz olyan kódot adtak, amely megakadályozza a pénzről készült jó minőségű képek készítését. Az összes nagyobb nyomtatógyártó cég beleegyezett abba, hogy minden oldalhoz hozzáadja a törvényszéki nyomkövetési mintát.

Természetesen a titkos nyomkövető pontoknak sokkal több haszna van, mint a hamisítók egyszerű nyomon követése. Ezt az amerikai kormányhivataloknak a kezdetektől fogva tudniuk kellett. Valutahamisítás lehetett az eredeti oka vagy lendülete a titkos nyomtatókövetési kezdeményezésnek, de nem ez volt az egyetlen indíték. Érdemes megjegyezni, hogy a nyomtató követési mintája NEM akadályozza meg a valutahamisítást. Azonban hasznos lehet az elkövetők üldözésében.

 

Miért egyeztek bele a nyomtatócégek?
Az Egyesült Államok kormánya jelentős nyomást gyakorolhat a cégekre. A „valutahamisítás” megjelölt oka elfogadható indok volt a követési minta hozzáadására. A nyomtatócégek haszna nem feltétlenül a nyomtatókon, hanem a kellékanyagon keresendő. Minden oldal (még egy fekete/szürkeárnyalatos oldal is) kevés sárga tintát használ. Ez nagyobb tinta/tonereladást jelent a nyomtatógyártók számára.

 

Összességében
Ez a cikk most más volt, mint amit tőlünk megszokhattak, és nem szeretnénk senkiben sem felébreszteni a paranoiát. Manapság az emberek már mindenhol követve és azonosítva vannak, akár interneteznek, akár mobiloznak, miért a nyomtatás lenne a kivétel. A nyomkövetési pontok ne határozzák meg a mindennapi nyomtatási szokásaikat, azonban jó, ha tisztában vannak vele, hogy létez(het)nek.

 

--
Forrás: Officewatch.com

 

A cikk eredeti oldalának megosztását a közösségi oldalakon köszönjük!  Tilos az oldalról származó információk, cikkek árusítása, bármilyen formában történő megváltoztatása és ismételt megjelentetése engedélyünk nélkül. A megjelent anyaggal kapcsolatos minden további jogunkat fenntartjuk, és szükség esetén akár bírósági úton is érvényesítjük. A felhasználói hibákból eredő gondatlanságokért felelősséget nem vállalunk.

--