Blog, tudástár

Hogyan tisztítsunk Canon nyomtatófejet?

NyomtassOtthon
NyomtassOtthon
2015.01.27 17:15
Hogyan tisztítsunk Canon nyomtatófejet?

Canon nyomtatófej tisztítás sokaknak okoz fejtörést: sajnos rengeteg hiedelem veszi körül a nyomtatófej tisztítást, itt az ideje, hogy megmutassuk, mi hogy végezzük ezt a feladatot, amikor a szoftveres fokozott tisztítás vagy egyéb szoftveres beavatkozás már nem hoz sikert. Ami nagyon fontos: ne vásároljunk különböző ultrahangos tisztító eszközöket, vagy drága kütyüket, sajnos ezek nem válnak be.

Tisztítófolyadék és légtelenítő korong segítségével, illetve türelemmel a nyomtatófejek nagy része menthető, de sajnos így is előfordulhat, hogy valamelyik nyomtatófej nem megmenthető. Cikkünkben a fejtisztítást írjuk le lépésről lépésre... Ezzel a Canon nyomtatófej tisztítási módszerrel a nyomtatófej „feléledési” arány jelentősen megnőtt, ráadásul minimális anyagi ráfordítással egy új fej / nyomtató árához képest.

Amit használunk:

  • Webshopunkban kapható tisztítófolyadék tintasugaras nyomtató részére.
  • Univerzális légtelenítő korong fecskendővel.
  • Törlőkendő.

Először is készítsük elő a terepet. Feltétlenül készítsünk ki törlőkendőt, illetve tanácsos kesztyűt is felvenni a művelethez. Nagyon fontos a nyugodt körülmények megteremtése, illetve az, hogy ne kapkodjunk, mindent szép lassan végezzünk el.
 

     
Nyissuk fel a nyomtató fedelét, várjuk meg, míg a patrontartó kocsi középre parkol. Szakítsuk meg az áramot a tápkábel kihúzásával.
   
Vegyük ki a tintapatronokat egyenként.
Ezt követően a fejtartó műanyagját
óvatosan hajtsuk fel.
       
              
Szívjunk fel a légtelenítő koronggal ellátott fecskendőbe tisztítófolyadékot, lehetőleg tele legyen a fecskendő.
 
Vegyük ki a nyomtatófejet a nyomtatóból. Figyeljünk arra, hogy ne érintkezzünk elektronikával. A nyomtatófejet tartsuk kézben, ne tegyük le.
       
 
Vigyük a nyomtatófejet mosdó fölé. A légtelenítő korongot szorosan illeszkedve helyezzük a problémás fúvókára. A nyomtatófejet két ujjal fogjuk a szélén, stabilan tartsuk, ne tegyük le sehova.
 
A fecskendőt lassan kezdjük el nyomni, figyeljünk arra, hogy semmit ne erőltessünk. A nyomás hatására tisztítófolyadék kerül a fúvókába.
Tinta fogja elhagyni a fejet (lásd: képen).
       
 
A műveletet minden problémás színnél megismételhetjük. Ha tovább szeretnénk folytatni a tiszítást, fogjunk egy kevésbé porózus törlőkendőt (zsebkendőt), áztassuk át tisztítófolyadékkal.
 
A nyomtatófejet ráhelyezzük a törlőkendőre. Figyeljünk arra, hogy ne érjünk hozzá elektronikához, illetve arra, hogy a törlőkendő mindig nedves maradjon a művelet alatt.
       
 
Fogjuk a nyomtató tisztító folyadékot, és minden fúvókára cseppentünk belőle, amellyel problémáink adódtak.
 
Hagyhatjuk állni a fejet a törlőkendőn,  de csak addig, amíg az nedves marad. Ha végeztünk, valami hasonló pacnit fogunk látni a törlőkendőn.
       
 
Ezután tegyük vissza a nyomtatófejet a nyomtatóba, győződjünk meg arról, hogy rendesen helyeztük vissza. Csatlakoztassuk vissza a tápkábelt.
 
Ezt követően tegyük vissza a tintapatronokat, majd nyomtathatunk. Ajánlott még egy fúvókaellenőrzési minta nyomtatása, hogy ellenőrizzük az eredményt.

 

Ha nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, megismételhetjük. Reméljük, hogy tudtunk segíteni! Ha bármilyen kérdése felmerül, várjuk levelét az info@nyomtassotthon.hu e-mail címen. Cikkünk tájékoztató és segítő jellegű, a felhasználói gondatlanságból eredő károkért felelősséget nem vállalunk.

Kijelentjük, hogy a www.nyomtassotthon.hu birtokolja az oldalainkon olvasható információkat. A www.nyomtassotthon.hu webshopot és oldalainak tartalmát, kialakítását nemzetközi és magyar törvények is védik. Tilos az oldalról származó információk, cikkek árusítása, bármilyen formában történő megváltoztatása és ismételt megjelentetése. A megjelent anyaggal kapcsolatos minden további jogunkat fenntartjuk.