Kedves Látogatónk! Ahogy más webshopok is, mi is cookie-kat használunk a felhasználói élmény fokozása érdekében. Kérjük, ha elfogadja, nyomja az "Elfogadom" gombot. A beállítások módosításánál pedig megadhatja, mely cookie használatát engedélyezi. További információkat Adatvédelmi tájékoztatónk nyújt.
Termékek Menü

Mi az a CISS?

Mit várnak el a felhasználók a nyomtatóktól? Legyen olcsó, jó minőségű, sokáig nyomtasson egy patronnal, emellett a patronok se kerüljenek minden cserénél többe, mint a nyomtató maga. Nem nagy elvárások ezek, mégis általában ilyen nyomtatót nem találnak maguknak, mert valamelyik feltétel sosem teljesül.

Sokan erre azt válaszolnák, hogy ezek a feltételek könnyen teljesíthetők újratöltéssel, azonban az újratöltés igencsak macerás tud lenni, tehát az előbb utóbb mindig a gazdaságosság árára megy. Hiszen igen nehéz megfelelő minőségű tintát választani, mert a minőséget, színhűséget sajnos a drágább ár sem garantálja. Emellett óhatatlan, hogy töltéskor a patronban levő szivacs pár töltés után fellevegősödik, és a kicsi buborékok tintával keveredve lehetetlenné teszik a nyomtatást, bár létrehozták erre a célra légtelenítőket (de ezek csak eleinte nyújthatnak megoldást, illetve a buborékokat csak a fej környékéről szívják, hiszen a szivacsnak a fennmaradó részein továbbra is ott maradnak, hosszútávon ellehetetlenítve a nyomtatást). Nem elfelejtendő szempont az sem, hogy az egybe fejes patronoknál töltéskor a furat környékén és a szivacson a tinta megszáradhat, és festékpor keletkezhet. Ez a festékpor minden egyes töltésnél, mikor a tűt a patronba szúrják, bekerül a szivacs belsejébe és így rövid időn belül a fej fúvókáihoz ér el, ami szintén csíkozást okozhat. Mindemellett a felhasználók érthető módon ódzkodnak a töltéshez használandó tűtől. Tehát könnyen belátható, hogy egy kis idő elteltével minden esetben az újratöltésből pénz vagy nyomtató kidobás lesz.

Az újratöltési hibák kiküszöbölésére fejlesztették ki a folyamatos tintaadagoló rendszert külső tartályokkal, tehát a CISS-t. Ezzel a megoldással a patronok folyamatosan kapják a tintát, nem találkozunk azokkal a hátulütőkkel, mint a töltögetésnél, hogy a patron fellevegősödhet (természetesen ha megfelelően van összerakva a rendszer, rendes tömítésekkel), mivel az elnyomtatott tinta helyére nem levegő kerül mint normál esetben, hanem a patron tintát szívni kényszerül, nem levegősödik. Ezzel a megoldással a tintapor se kerül a patronba, mivel nincs idő a tintának megszáradnia. A CISS tartályok kiváló minőségű tintákkal vannak töltve, így azokkal elérhetjük a maximális élményt akár fotó, akár dokumentumok nyomtatásakor.

ciss rendszer

A piacon leginkább az utángyártott CISS rendszerek kaptak helyet több nyomtató típushoz is, ezeknek a lényege, hogy utólag lehet a HP, Epson vagy Canon, stb. nyomtatóba építeni a CISS-t. Azonban az EPSON az első olyan gyártó, mely meglátta a jövőt a külső folyamatos tintatartályos nyomtatókban: a nyomtatók gyárilag CISS rendszerrel összeszereltek (ezt nevezzük ITS rendszernek), megbízhatóak, gyári garanciával rendelkeznek, ráadásul kis helyet foglalnak és igen esztétikusak is. Az EPSON így lefektette álláspontját a környezettudatosság mellett, hiszen a tintapatron cserélgetős nyomtatók igencsak sok hulladékot termelnek. Ezzel a gyári CISS megoldással nemcsak a gyártó a környezettudatos, hanem a vásárló is, aki ezeket a nyomtatókat használja! Ezeknél a rendszereknél sem szükséges drága tintapatront vásárolni, csak és kizárólag tintával tölteni a rendszert. A tinták a megszokott kiváló EPSON minőséget hozzák, maszatolás mentes nyomatokkal, ráadásul nem is horribilis összeg egy gyári EPSON tintapalack. Alapvetően a készülék megvásárlása a gyári CISS rendszeres nyomtatóknál nagyobb kezdeti befektetést igényel, azonban hamar visszahozza az árát, hiszen a kezdeti tintapalackokkal is több ezer oldal nyomtatása lehetséges, alacsony lapköltséggel, ráadásul 3 év garanciával is vásárolható egy ilyen nyomtató (!). Tehát három évig biztos, hogy van nyomtatónk (általában a gyártók egy tintasugaras nyomtatóra egy év garanciát adnak, tehát ha három évre leosztva számoljuk a nyomtató árát, a kezdeti befektetési költség már nem is olyan horribilis. Megjegyzés: a jogosult termékek esetén a jótállás a jelzett évekre vagy a kinyomtatott oldalak számára vonatkozik (amelyik előbb bekövetkezik). Kiemelendő, hogy az EPSON gondolt az irodistákra is: kiadtak olyan monokróm nyomtatókat, melyek csak feketén nyomtatnak. Tehát ha nincs szüksége színes nyomtatásra, válassza az EPSON M szériás ITS rendszereit. Ha pedig színes egyéniséget választanánk, akkor az L szériák a nyerők.

A  trendet a többi gyártó is követhetőnek tartja: a Brother 2015-ben piacra dobta az InkBenefit Plus program keretein belül saját folyamatos tintaellátó rendszerrel ellátott készülékeit, mellyel az otthoni és kisirodai környezetet szeretnék kiszolgálni. A kezdeti készülék árak itt is viszonylag magasak egy átlagos nyomtatóhoz képest, azonban a kezdeti csomagban lévő tinta mennyiséggel ők is kompenzálják ezt a kezdeti magasnak mondható árat. Az eredeti Brother tinták is viszonylag elérhető árban mozognak, nem feltétlenül szükséges utángyártott tintához nyúlni, ha gazdaságosan szeretnénk nyomtatni.

Felmerülhet az a kérdés, hogy mindez a kényelmesség milyen drága megoldás lehet. Azonban ennek a rendszernek a lényege a takarékosság is. Szemléltetésképp: egy átlagosan használt nyomtatópatron körülbelül 8 ml tintát tartalmaz, a CISS tartályai pedig darabonként kb. 40 ml tintát tartalmaznak (egy ideig biztosan elég nagy igénybevétel mellett is ez a mennyiség). Egy átlagos patron szöveges dokumentumok nyomtatása esetén körülbelül kb. 200 oldalra elég, ezzel szemben a CISS rendszerrel arányosan többet nyomtathatunk és ráadásul után is tölthetünk. A rendszer nagy előnye mindemellett, hogy nem kell a tartályok kifogyása esetén zsonglőrködni az újratöltéshez használandó tűvel, csak kipattintjuk a dugót és beleöntjük a tintát.

Vásárlás előtt mindenképpen érdemes érdeklődni arról, hogyha a meglévő nyomtató kibővítésén gondolkozunk, hogy az kompatibilis-e CISS rendszerrel és ha igen, akkor milyen feltételekkel. Az ún. egybefejes nyomtatók esetén, ahol a tintapatron maga a nyomtatófej is (pl. Canon Pixma MG3550, Canon Pixma MX395...), az eredeti nyomtatópatronra (=fejre) kell a CISS-t építeni. Egy eredeti tintapatronnal maximum pár száz oldal nyomtatható, azonban CISS rendszerrel a tintapatron élettartama megnövelhető, kb. a tízszeresére. Mivel alapvetően ezeket a patronokat nem arra gyártották, hogy ekkora oldal mennyiséget kinyomtassanak, ezért egy idő után elkopik a tintapatron, csíkozni kezd. Ekkor az adott tintapatront szükséges cserélni, a CISS-t viszont újra rá lehet építeni és újabb tíz, illetve százezreket spórolni a nyomtatáson. Tehát CISS rendszerrel kb. tízszer kevesebbszer kell tintapatront cserélnünk.

A tintapatronos nyomtatóknál, ahol a tintapatron külön van a nyomtatófejtől, nem is kell tintapatron cserére gondolni, ott csak tintával szükséges a rendszert utántölteni és ha szükséges a tintafigyelést újraindítani a nyomtatófedél felhajtásával és visszacsukásával (ilyen nyomtató pl. a Canon Pixma MG5350, IP7250, stb.). Az alábbi videó szemlélteti a külső tartályos rendszer lényegét:

.

Fontos megemlíteni, hogy mint minden rendszer, ez is rendelkezik pár hátránnyal. Arra a CISS rendszer nem megfelelő, hogy néha néha nyomtassunk, ezért szükséges heti szinten többször nyomtatni vele minden színnel, hogy elkerüljük a nyomtatási problémákat (csíkozás, hibás nyomatok vagy levegősödés, stb.). Nagyon fontos a használati útmutatók részletes áttanulmányozása és betartása is (abban az esetben is, ha CISS rendszert vásárol, abban az esetben is, ha összeszerelt CISS rendszeres nyomtatót vásárol). És ne feledje, hogy a CISS rendszer bevezetése után mindenki az Ön házinyomdájában szeretne majd nyomtatni.

Tehát összefoglalva a külső tartályos rendszer előnyei:

 • Alacsony üzemeltetési költséggel jár, így alkalmas akár magánszemélyek, akár kisebb irodák részére is dokumentumok és fényképek nyomtatására is.
   
 • Kényelmes megoldás mindenkinek, ritkán kell utántölteni, illetve az utántöltést is nagyon egyszerűen lehet kivitelezni otthon, szerviz igénybevétele nélkül.
   
 • Tintasz intfigyelés kikapcsolása mellett is nyomtathat vagy tintaszintfigyelés újraindítása után is végezheti a nyomtatást (nyomtató függő).
   
 • Multifunkciós gépekbe is beszerelhető, webshopunkba pedig komplett kiépített rendszerekből, utántöltőszettekből válogathat. Amennyiben először használna ilyen rendszert, ajánlatos a komplett rendszer megvásárlása, hiszen fontos, hogy egy levegőtlenített rendszert használjon, hiszen csak levegőtlenített rendszerben lesz a nyomtatás tökéletes minőségű és gazdaságos.
   
 • Kifejezetten környezetbarát megoldás.
   

A rendszer hátrányai:

 • Heti 1-2 alkalommal legalább szükséges nyomtatni a beszáradás elkerüléseképp.
   
 • Nem szabad hagyni, hogy a rendszerből kifogyjon a tinta, így elkerülhető a levegősödés.
   
 • Ipari méretű nyomtatásra nem alkalmas, tehát havi szinten folyamatosan több ezer oldal nyomtatására nem alkalmas. Alkalmas kisebb irodák részére, otthoni felhasználásra, tanulmányi jegyzetek, dokumentumok, fényképek, stb. nyomtatására.

 • Ez a megoldás a környezettudatos és olcsó nyomtatást teszi lehetővé, azonban a nyomtató meglévő hibáit sajnos nem javítja ki.
   

Ha mindezek ellenére kérdése merül fel a CISS rendszerrel kapcsolatban, írjon a support@nyomtassotthon.hu e-mail címre! Tekintse meg az alábbi videókat!

         

Kijelentjük, hogy a www.nyomtassotthon.hu birtokolja az oldalainkon olvasható információkat. A www.nyomtassotthon.hu webshopot és oldalainak tartalmát, kialakítását nemzetközi és magyar törvények is védik. Tilos továbbá az oldalról származó információk, cikkek árusítása, bármilyen formában történő megváltoztatása és ismételt megjelentetése. A megjelent anyaggal kapcsolatos minden további jogunkat fenntartjuk, és szükség esetén akár bírósági úton is érvényesítjük.