x
Kedves Látogatónk! Ahogy más webshopok is, mi is cookie-kat használunk a felhasználói élmény fokozása érdekében. Kérjük, ha elfogadja, nyomja az "Elfogadom" gombot. A beállítások módosításánál pedig megadhatja, mely cookie használatát engedélyezi. További információkat Adatvédelmi tájékoztatónk nyújt.
Termékek Menü

A külső tartályokról közérthetően, avagy az olcsó nyomtatás kulcsa

A CISS rendszer egy bonyolultnak látszó, ámde mégis egyszerű eszköz az olcsó tintasugaras nyomtatáshoz. A blogunkon több hosszabb cikk is található a CISS rendszerről, azonban most zsigereire bontva egyszerűen bemutatjuk, hogy mindenki megérthesse, hogy érhető el az otthoni olcsó nyomtatás, és hogy lehetséges a használata, ha már van egy nyomtatója, és szeretné jobban kihasználni.
-------------------------

ESET 1.
Vegyünk egy egyszerű példát. Péternek van egy XY márkájú tintasugaras közép árkategóriás nyomtatója. Pontosan nem emlékszik rá, de 4 vagy 5 tintapatron megy bele. Amit tud róla, hogy pár éve használja, megelégedettséggel. Azonban nem szeretne folyamatosan járni az áruházba patront venni, amint egy kifogy. Olcsóbban szeretné megúszni a nyomtatást, de úgy, hogy a készülék megbízhatóan működjön. Hallott már az eredeti tintapatronokon kívül az utángyártott tintapatronokról, de az szintén minden alkalommal cserére szorul, ha kifogy. Barátja ajánlotta a CISS rendszert, azonban fogalma nincs arról, hogy mi az.

A CISS rendszer neve eredetileg a Continuous Ink Supply System szóból ered, ami folyamatos tintaellátó rendszert jelent. Felépítése rendkívül egyszerű: a nyomtató tintapatronjait képzelje el, ami csővel össze van kötve egy nyomtató mellett található műanyag tartállyal, amiben tinta van. Amíg a külső tartályban tinta van, adagolja a tintát a nyomtatóban lévő patronba. Értelemszerűen a cyan patron a cyan tartállyal van összekötve, a fekete a feketével, stb. Amikor a tartályból elkezd fogyni a tinta, utántölti azt egy tintapalackból, és nyomtat tovább. Péternek ez nagyon megtetszik, elolvassa a CISS rendszer leírását, és a leírás alapján beépíti a nyomtatójába. Így jóval az eredeti tintapatron árának töredékéért nyomtathat, ráadásul környezetbarát módon, és ami még szebb: az eredeti nyomtatójával.

 

Mikre kell figyelni, ha az Ön nyomtatója is 4, vagy 5, vagy 6, vagy több tintapatront használ?
Minden nyomtatónak megvan a maga specifikációja, ezért a külső tartályos megoldás nem minden nyomtatóba építhető bele. Ezért vásárlás előtt ellenőrizze:

 • A külső tartály leírásában szerepel-e az Ön nyomtatója, beépíthetőnek van-e jelezve. Például ha Ön CLI-551 tintapatront használ, CLI-551 kompatibilis CISS rendszert kell keresnie. Azonban hiába megfelelő lenne a CISS rendszer látszólag, ha a nyomtató kialakítása miatt a cső nem fér el a nyomtatóban.
   
 • Ha nem talál információt, vagy nem biztos benne, kérdezze az eladót.
   
 • Hasonlítsa össze a CISS rendszert a nyomtatója tintapatronjainak színsorrendjével, tehát melyik szín melyik után következik balról jobbra (ez főleg az Epson nyomtatóknál fontos).
   
 • Leggyakoribb 5-6 tintapatronos CISS kompatibilis patronok (CANON): PGI-5 / CLI-8, PGI-520/CLI-521, PGI-525/CLI-526, PGI-550/CLI-551, PGI-570/CLI-571
   
 • Leggyakoribb 4-6 tintapatronos CISS kompatibilis tintapatronok (HP): HP920, HP364.
   
 • Leggyakoribb 4-6 tintapatronos CISS kompatibilis tintapatronok (EPSON): Epson 711-714, Epson 1281-1284, Epson 1291-1294, Epson T1811-T1814, Epson T0801-T0806.

 

ESET 2.

Vegyünk egy másik esetet. Jánosnak van egy olyan nyomtatója, amit két tintapatronnal használ (egy fekete és egy trikolór). A nyomtatót kb. 10-20.000 ezer forintért vette, azonban a patron csere igen költséges. János megtalálja a CISS rendszeres megoldást, de nem mer ő maga belevágni. Így beépítteti a nyomtatójába egy ismerősével. A két tintapatronos nyomtatóknál általában ugyanis nem olyan egyszerű az eset a beépítés, mint az első példában Péter esetén.

Mikre kell figyelni, ha az Ön nyomtatója is 2 tintapatront használ?
A két tintapatront használó nyomtatók általában egybefejesek, amit azt jelenti, hogy a tintapatron az maga a nyomtatófej is. Tehát nem lehet külön venni, egyben van. Így csak egy eredeti tintapatronra építhető rá a cső, és a külső tartály. Tehát a megoldás roppant egyszerű: az eredeti tintapatront meg kell fúrni, hogy a csövet belevezethessük. Nem kell megijedni, a CISS rendszereknél a mi oldalunkon fel vannak téve a beépítési útmutatók, így nem csak úgy látatlanban szükséges belevágni a dologba. Ezzel a módszerrel kb. tízszer kevesebbszer kell tintapatront cserélnie. Vásárlás előtt mindig ellenőrizze, hogy a csomag a tintapatront tartalmazza-e vagy sem, hiszen arra kell a külső tartályt építeni!

Mivel tehát ezek a patronok eredetileg arra vannak tervezve, hogy nyomtathassunk vele kb. 150-200 oldalt, majd kidobjuk, ezért örökké nem tudják kiszolgálni Jánost külső tartály rákötése esetén sem. Ilyen nyomtatók esetén kb. 10x-ével csökkenthető a tintapatronok csere száma (az eredeti patron is elkopik egy idő után, ilyenkor a csőről le kell csatlakoztatni az adott patront, majd egy újat megfúrni és rátenni újra a csőre).

 • Leggyakoribb CISS kompatibilis tintapatronok (CANON) 2 patron esetén: PG-40/CL-41, PG-510/CL-511, PG-540/CL-541, PG-545/CL-546
   
 • Leggyakoribb CISS kompatibilis tintapatronok (HP) 2 patron esetén: HP300, HP301, HP302, HP650, HP651, HP652, HP21, HP22, HP27, HP28, HP56, HP57

 

ESET 3.
Vegyünk egy harmadik példát. Béla
három éve vett egy tintasugaras nyomtatót. Már nem használja évek óta, de úgy gondolta, hogy most, hogy hallott a CISS rendszerről, beépíti. Bélának azonban csalódnia kell, mert egy tintasugaras nyomtatóba beszáradást követően nem lehet külső tartályt beépíteni. A CISS rendszer ugyanis a beszáradást nem javítja ki, ahogy a nyomtató más meglévő hibáját sem. Így sajnos Bélának vagy meg kell próbálnia a nyomtatót megtisztítani (más cikkünk tud segíteni), vagy vesz egy új nyomtatót, amit már heti többszöri rendszerességgel használni fog. Vagy lézernyomtatót választ, ami nem szárad be.

Tehát ne gondolkodjon Ön CISS rendszerben, ha:

 • Nem használja heti többszöri alkalommal a nyomtató minden színét.
 • A beépítésre, és a készülék időszakos karbantartására nem tud időt biztosítani.

 

ÖSSZESSÉGÉBEN TEHÁT:

 • A 4-5-6 tintapatronos nyomtató esetén a külső tartály beépítése egyszerűbb. A CISS rendszer élettartama hosszú, általában a nyomtató élettartamával megegyezik megfelelő karbantartás, és használat mellett.
   
 • A 2 tintapatron általában az olcsóbb nyomtatókra jellemző. Ezesetben a külső tartályt az eredeti tintapatronra kell építeni. A tintapatron élettartama kb. megtízszerezhető. A beépítés a tintapatron megfúrása miatt picit nehezebb, de nem lehetetlen. A termék alatti beépítési útmutató segít.
   
 • Ha egyikkel sem akar bíbelődni, akkor egy új, már gyárilag külső tartályos nyomtató nyújt megoldást, pl. Epson.
   
 • Bármilyen tintasugaras nyomtatója van, ha nem használja, beszárad. Tehát a külső tartályos megoldás a nyomtató eredeti problémáját nem javítja ki, a feladata az olcsó nyomtatás megoldása meglévő nyomtatókba.
Tartalomhoz tartozó címkék: ciss