Termékek Menü
0
   

Lézer vs. tintasugaras nyomtató – az összehasonlítás

A nyomtatóvásárlás sosem könnyű lépés. Minden esetben mérlegelni kell a saját igényeinket, összevetve a rendelkezésünkre álló kerettel, hogy a legmegfelelőbb típust válasszuk ki magunknak. Nyomtató esetében milyen igényeink merülhetnek fel, mit kell mérlegelnünk? Felmerült kérdéseink:

1. Mennyire fontos a fenntartási költség minimalizálása és mennyit tudunk kiadni kezdetben a nyomtatóra?
2. Mennyit szeretnénk egy hónapban nyomtatni, hány oldalt? 
3. Emellett mennyire fontos számunkra a nyomtatási sebesség?
4. Mit szeretnénk nyomtatni: inkább dokumentumokat vagy inkább fényképeket?
5. Mennyire fontos számunkra a színes nyomtatás?
6. Hogy szeretnénk a nyomtatót csatlakoztatni számítógépünkhöz? 

Következő lépésként pedig ki kell választani az igényeknek megfelelő nyomtatót, ám itt merül fel az a kérdés, hogy a lézer vagy a tintasugaras nyomtató a megfelelő-e. Összehasonlításunkban véletlenszerűen választottunk ki két – két nyomtatót, egy olcsóbb és egy közép árkategóriában. Általánosító cikkeket bárhol olvashatnak, azonban ideje, hogy konkrétan összehasonlítsák véletlenszerűen, hogy mely nyomtató és mely képalkotási mód megfelelőbb Önnek otthon!
 

                LÉZERNYOMTATÓK* Canon i-SENSYS LBP-6000B - lézer vagy tintasugaras Samsung SCX-305 - lézer vagy tintasugaras

Szempontok:

Canon i-SENSYS LBP-6000B

Samsung SCX-305

Nyomtató átlagára 2012-ben
(kezdeti költség)

24.500.-

32.000.-

Eredeti kellékanyag ára 2012-ben

14.000 – 17.500.-

15.000.- / szín

Spórolási lehetőségek

utángyártott toner

6.500.-
kapacitása: 1600 oldal

11.500.- / szín
kapacitása: 1000 oldal

Nyomtatási sebesség

18 oldal / perc

4 oldal / perc

Nyomtatási minőség

600 x 600 dpi

2400 x 600 dpi

Szín

csak fekete

fekete és színes

Nyomtatási kapacitás

1600 oldal / kazetta

1500 oldal / kazetta

Maximum terhelhetőség/hó

5.000 oldal

20.000 oldal

Áramfogyasztás

910 W

350 W

Csatlakoztatás

USB 2.0

USB 2.0

Fogyóeszköz

dobegység: 24.000.-

dobegység: 23.000.-

Fogyóeszköz élettartam
5%-os lefedettség esetén
kb. 32.000 oldal kb. 24.000 oldal


 

TINTASUGARAS NYOMTATÓK* Canon MP280 - lézer vagy tintasugaras Canon IP4950 - tintasugaras vagy lézer

Szempontok:

Canon Pixma MP280

Canon Pixma IP4950

Nyomtató átlagára 2012-ben
(kezdeti költség)

12.000.-

28.500.-

Kompatibilis patron szett

PG510 / CL511

CLI-526 / PG525BK

Eredeti kellékanyag ára 2012-ben
(patrononként értendő)

4.270-7.990.-

3.500.-

Spórolási lehetőségek

Eredetileg CISS rendszerrel felszerelt nyomtató

16.999.**

25.000.-**

CISS rendszer (utólagos beépítéssel)

12.000.- **

8.000.-**

Utángyártott patron

PG510: 2.800.-**
CL511: 3.000.-**

500.- / db**

Újratölthető patron

-

7000.-** / szett

100 ml tinta

900.- **

900.-**

Nyomtatási kapacitás
 eredeti patronokkal

Fekete: 220 oldal
Színes: 244 oldal

Fekete: 339 oldal
Színes: 500 oldal

Nyomtatási kapacitás
CISS rendszerrel

Fekete: 2000 oldal
Színes fotó: 1200 db

Fekete: 2000 oldal
Színes fotó: 1200 db

Maximális terhelhetőség / hó

3000 oldal

5000 oldal

Nyomtatási sebesség

8,4 oldal / perc

12,5 oldal / perc

Nyomtatási minőség

4800 x 1200 dpi

9600 x 2400 dpi

Szín

színes, multifunkciós

színes, multifunkciós

Áramfogyasztás

10 W

18 W

Csatlakoztatás

USB 2.0

USB 2.0

Fogyóeszköz

nyomtatófej: 2.500.- / db **

nyomtatófej: 16.000.-**

Fogyóeszköz élettartam
5%-os lefedettség esetén
színes és fekete együtt
kb. 20.000 oldal
akár 50.000 oldal


* az árak a piacon kapható argep.hu által közölt listák alapján kerültek kiszámításra
** www.nyomtassotthon.hu-n kapható árak                                                                

Ahogy a táblázatokból is kiderül, egy átlagos lézernyomtató ára ma már kevésbé tér el a tintasugaras nyomtatókétól, természetesen csak akkor, ha lemondunk a színes nyomtatásról, ugyanis egy színes lézernyomtató akár háromszor többe is kerülhet, mint egy igazán jó minőségű, megbízható, színes, multifunkciós, tintasugaras nyomtató.

A lézer nyomtatók nagy része nem multifunkciós, tehát ha másolni és scannelni vagy esetleg faxolni is szeretnénk, akkor meggondolandó, hogy megfelelő társ lesz-e a lézer nyomtató, mivel minden igényt sajnos nem tudnak kielégíteni etéren, külön faxot, fénymásolót, illetve scannert kell mellette fenntartani (energiafogyasztást tekintve sem túl gazdaságos megoldás ez). A lézernyomtatók energiaigénye minden scannelő és másoló funkció nélkül is hatalmas, ahogy a táblázatokból is kiderül, harmincszorosan illetve kilencvenszeresen is többet fogyaszt egy lézernyomtató, mint egy átlagos multifunkciós tintasugaras nyomtató.  
Gondolnunk kell az esetleges meghibásodásra is. Lézernyomtató esetén a dobegység utánpótlás nemcsak nehézkes, hanem sikeres beszerzés esetén igen költséges, akár több új nyomtatót is vásárolhatna abból az árból, melyet az új dobegységre áldoz. 

A kellékanyag utánpótlást is meg kell gondolni: nemcsak a gazdaságosságot kell figyelembe venni, hanem a minőséget is, sokszor egy utángyártott toner nagyobb kárt okoz a nyomtatónkba, mintha egy gyári tonert vásároltunk volna. Az utángyártott toner vásárlása nem buktatómentes, főleg, ha egy új nyomtatót vásárolunk: egy jó ideig az utángyártott kellékanyagok utánpótlása sem megoldott. Amennyiben azon gondolkodik, hogy nem vásárol se gyári tonert, se utángyártott tonert, hanem saját maga tölti meg a kiürült tonert vásárolt eszközökből, ne tegye! Toner utántöltése házilag visszafordíthatatlan egészségkárosodáshoz vezet! Tehát hiába olcsóbb a toner házi töltése, nem ajánljuk a saját egészsége érdekében.

A lézernyomtatók mellett a legdöntőbb érv a sebesség és a nyomat tartóssága: a lézernyomtató egy speciális port éget bele nyomtatáskor a papírba, így alkotva egy nedvességálló nyomatot. Ezzel szemben a tintasugaras nyomatoknak csak egy része vízálló, pl. az erre specializált festékek használatakor.  Összefoglalva: a lézernyomtatók sokkal gyorsabb és tartósabb nyomtatást tesznek lehetővé, mint tintasugaras ellenfeleik, azonban érdemes ennyi pénzt a gyorsaság oltárán feláldozni?

Mit kell tudnunk a tintasugaras nyomtatókról?

Fontos megemlíteni, hogy a tintasugaras nyomtatók tintapatronokkal tintacseppeket juttatnak a papírlapra, és ezzel a technikával a karaktereket képesek sokkal több képpontból összeállítani, mint például egy mátrixnyomtató. Tehát a nyomat minősége sokkal élethűbb, szebb, így egy otthoni nyomdát is kialakíthatunk a megfelelő technikával, hiszen élethű és tartós fotók nyomtathatók.

A táblázatokból is kiderül, hogy minimális kezdeti beruházással vehetünk magunknak tintasugaras nyomtatót. Azonban a gyári patronok kifogyását követően el kell azon gondolkodni, hogy szeretnénk a patron utánpótlást megoldani: vásárolunk minden alkalommal gyári patronokat, vagy választunk utángyártott patront… vagy más megoldást?  

Sokan erre azt válaszolnák, hogy minden megoldható a gyári patron újratöltésével, azonban az újratöltés igencsak macerás tud lenni, tehát az előbb utóbb mindig a gazdaságosság árára megy. Hiszen igen nehéz megfelelő minőségű tintát választani, mert a minőséget, színhűséget sajnos a drágább ár sem garantálja. Emellett óhatatlan, hogy töltéskor a patronban levő szivacs pár töltés után fellevegősödik, és a kicsi buborékok tintával keveredve lehetetlenné teszik a nyomtatást, bár létrehozták erre a célra légtelenítőket (de ezek csak eleinte nyújthatnak megoldást, illetve a buborékokat csak a fej környékéről szívják, hiszen a szivacsnak a fennmaradó részein továbbra is ott maradnak, hosszútávon ellehetetlenítve a nyomtatást). Nem elfelejtendő szempont az sem, hogy az egybe fejes patronoknál töltéskor a furat környékén és a szivacson a tinta megszáradhat, és festékpor keletkezhet. Ez a festékpor minden egyes töltésnél, mikor a tűt a patronba szúrják, bekerül a szivacs belsejébe és így rövid időn belül a fej fúvókáihoz ér el, ami szintén csíkozást okozhat. Mindemellett a felhasználók érthető módon ódzkodnak a töltéshez használandó tűtől. Tehát könnyen belátható, hogy egy kis idő elteltével minden esetben az újratöltésből pénz vagy nyomtató kidobás lesz.

Megoldást jelenthet az újratölthető patronok választása, hiszen itt nem áll fent az a veszély, mint a tonertöltés esetén, hogy egészségünket kockára téve töltjük nyomtatónkat, megfelelő eszközökkel könnyen megoldható a töltés otthon is, szakember igénybevétele nélkül.

De ha igazán olcsón, akár 0,4 forintért szeretnénk nyomtatni, hosszútávon, érdemes elgondolkodni a CISS rendszer bevezetésén. Az újratöltési hibák kiküszöbölésére fejlesztették ki a folyamatos tintaadagoló rendszert, tehát a CISS-t. Ezzel a megoldással a patronok folyamatosan kapják a tintát, nem találkozunk azokkal a hátulütőkkel, mint a töltögetésnél, hogy a patron fellevegősödhet (természetesen ha megfelelően van összerakva a rendszer, rendes tömítésekkel), mivel az elnyomtatott tinta helyére nem levegő kerül mint normál esetben, hanem a patron tintát szívni kényszerül, nem levegősödik. Ezzel a megoldással a tintapor se kerül a patronba, mivel nincs idő a tintának megszáradnia. A CISS tartályok kiváló minőségű tintákkal vannak töltve, így azokkal elérhetjük a maximális élményt akár fotó, akár dokumentumok nyomtatásakor, nem kell mindig patront cserélgetnünk, csak után kell töltenünk a kifogyóban lévő tintát. Amennyiben részletesen szeretne a CISS rendszerről olvasni, kattintson IDE!

 

Lézer nyomtató vs. Tintasugaras nyomtató

Alacsony kezdeti költségek

Multifunkció

Gazdaságos kellékanyag utánpótlás

Spórolási lehetőség

Nyomtatási sebesség

Nyomat tartóssága

 

Kedvezőbb fogyasztás

Fényképnyomtatás

Magas nyomtatási kapacitás:

-          gyári felszereléssel

-          új technológiák használatával

 

 

Összefoglalva: ha Ön állandó időhiányban szenved és szorítják a határidők, emellett nem fő szempont a költséghatékonyság, akkor Önnek a lézernyomtatót ajánljuk. Ha fontos a gazdaságosság, a képminőség, a színes nyomtatás és a költséghatékony fenntartás, mindenképpen a tintasugaras nyomtatót ajánljuk, akár újratölthető patronnal, akár CISS rendszerrel, mivel gyári patronok használatával a tintasugaras nyomtatás sem megfizetődő, érdemes nyitni az új technológiák felé!
 

Amennyiben bármilyen kérdése felmerül, forduljon hozzánk bizalommal a
support@nyomtassotthon.hu e-mail címen!


Kijelentjük, hogy a www.nyomtassotthon.hu birtokolja az oldalainkon olvasható információkat. A www.nyomtassotthon.hu webshopot és oldalainak tartalmát, kialakítását nemzetközi és magyar törvények is védik. Tilos továbbá az oldalról származó információk, cikkek árusítása, bármilyen formában történő megváltoztatása és ismételt megjelentetése. A megjelent anyaggal kapcsolatos minden további jogunkat fenntartjuk, és szükség esetén akár bírósági úton is érvényesítjük.

 

Gond van? Nincs!

NEM ELÉGEDETT? 14 napon belül visszaküldheti a csomagot, még akkor is, ha kipróbálta a terméket! Foxpost csomagautomata választása esetén visszaküldési költség sem terheli. A tájékoztatás nem teljes, részletek itt.

Nem használta fel?


Nem használta fel, amit vett? Nálunk lehetősége van (a 14 napos elálláson kívül) a vásárlástól számított 30 napon belül a termék visszaküldésre, amennyiben az bontatlan, sértetlen, újra eladható állapotban van. Részletek itt.

Szállítási módok

FoxPost csomagautomata átvétel: 799.- forint most akciós 590.- szállítási díjjal vehető igénybe, kényelmesen kivehető az automatából a termék. Akár sorbanállás nélkül intézheti, bankkártyával fizetve (ingyenes szállítás bruttó 30.000.- forint feletti vásárlás esetén).  Nyomtató sajnos méreténél fogva így nem átvehető. A csomag átvételére az automatába érkezést követően 3 nap áll rendelkezésére.

GLS Csomagponttal történő kiszállítással is kérheti csomagját. Kényelmes megoldás. Bruttó 960.- szállítási díjjal vehető igénybe, bruttó 30.000.- forint feletti vásárlás esetén ingyenesen választható. Nyomtató sajnos méreténél/súlyánál fogva így nem átvehető.
 

Pick Pack Pontos átvétel: 990.- forint szállítási díjjal rendelkezik, kényelmes megoldás, ha nem szeretné várni a futárt (ingyenes szállítás bruttó 30.000.- forint feletti vásárlás esetén).


GLS futárszolgálattal történő kiszállítással, az ország egész területén, 1.390-1.590.- szállítási díjjal, bruttó 30.000.- forint feletti vásárlás esetén ingyenes szállítás.  Szállítási díjakért kattintson ide!

Partnereink


Fogyasztó Barát: webshopunk a Fogyasztó Barát közösség tagja. Ismerje meg jogait játékosan!


NyomtasSámán.hu: nyomtatók, tintapatronok, tonerek, olcsón - ismerje meg a nyomtatás varázslatos világát.

Válasszon jól!
Facebook