Dobok

Egyes lézernyomtatókhoz elengedhetetlen kellék a dob

Ha a nyomat romlani kezd lézernyomtató esetén, ne csak a toner kicserélésére gyanakodjunk: ugyanis egyes készülékek úgynevezett dobot, másnéven drumot használnak, ami a nyomat felviteléért felelős. Időszakonként elkopik, cserére szorul. Ekkor vásárolhatunk akár eredeti, akár utángyártott kelléket is.

Vásárláskor érdemes arra figyelni, hogy az adott készülékbe milyen tonert is vásárol. Leginkább az OKI, a Ricoh és a Kyocera tonerekre jellemző, hogyha tonergyártót vált, akkor dobot is érdemes cserélni a nyomtatási problémák elkerülése végett vagy legalább alaposan kitakarítani azt. Ez sajnos nem marketing, a különböző tonergyártók (tehát az eredetitől eltérők) más tonerport használnak a kazettatestek megtöltésekor, melyek cserekor ugyanúgy rátapadnak a dobegységre. Ezek a fizikai / kémiai összetevők miatt reakcióba léphetnek egymással. Ezt a reakciót el lehet kerülni azzal, ha toner beszerzési forrás váltáskor környezetet is cserél vagy takarít. Az eredeti tonereknél ez a rituálé elkerülhető, azonban a kopást, természetes elhasználódást sajnos ezesetben is figyelembe szükséges venni: így érdemes a toner csere mellett a dobegység cserén is gondolkodni időszakonként.

Eredeti dobegység vásárlásakor a kinyomtatható oldalak száma garantált a gyártó által, az utángyártott kellékek esetén azonban lehetségesek eltérések. Emellett utángyártott kellékek használata esetén érdemes hasonló márkában gondolkodni, hogy a hibaforrásokat egyszerűen elkerülhesse, pl. hasonló márkájú dobegység - toner párosítással. A legjobb, ha egy márkától származót vásárol.