Kedves Látogatónk! Ahogy más webshopok is, mi is cookie-kat használunk a felhasználói élmény fokozása érdekében. Kérjük, ha elfogadja, nyomja az "Elfogadom" gombot. A beállítások módosításánál pedig megadhatja, mely cookie használatát engedélyezi. További információkat Adatvédelmi tájékoztatónk nyújt.

8 tipp, hogy ne fogyjon ki gyorsan a patron

8 tipp, hogy ne fogyjon ki gyorsan a patron
Az Epson publikált egy kutatást Európában, 8000 ember bevonásával. Ebből kiderült, hogy az emberek egyik legnagyobb félelme egy átlagos hétköznapon, hogy kifogy a festék a nyomtatóból.

Az európai szülők 56%-a szembesült már a “nyomtató para” pillanatával, mikor otthoni nyomtatójukból kifogyott a tinta és ez 50%-uk számára jelentett problémát, hiszen nem tudták például a gyerek házifeladatát kinyomtani, stb. Van egy olyan érzésünk, hogy ez a probléma jóval gyakoribb, mint ahogy a kutatás kimutatja. Miért van az, hogy megint kifogyott a tintapatron? Mit is lehet tenni ellene? Elmagyarázzuk a jelenséget és praktikus megelőzési tippeket adunk. Ráadásul mindehhez nem szükséges unikornisok vérét sem ontani..

Miért fogy ki olyan gyorsan a tintapatron / toner?

 1. A gyártók, amikor kiadnak egy nyomtatókelléket, ISO szabványok alapján dolgoznak és adják meg az értékeket. Ez teljesen elfogadható, hiszen kell egy viszonyítási alap. A gond az, hogy a nyomtatógyártók 5% oldallefedettséggel számolnak. Egy átlagos ember azonban nem 5% oldallefedettséggel nyomtat. Érdekes tény: a fényképnyomtatáshoz nincs szabvány, és az ISO teszt alatt kinyomtatott dokumentumok nem tartalmaznak fotókat.

  Van egy arra alkalmas szoftver az interneten, amely lehetővé teszi az oldal lefedettségének kiszámítását, különösen akkor érdekes ez a program, ha minden egyes nap ugyanazt a dokumentumot nyomtatja, ez az AVPsoft. Ezzel a szoftverrel különféle általános betűtípusokat próbáltunk megnézni, hogy a betűtípus milyen oldallefedettségi különbséget tud elérni 5% -os lefedettségben. Ezt Ön is elvégezheti otthon, azonban sajnos magyarul nem elérhető. De mennyi is 5% oldallefedettség? Az első képen Calibri 11-es méretű betűtípuss látható, a második képen pedig Times New Roman, szintén 11-es mérettel készítettük a fent megadott programmal. (A szövegben a Cat Ipsum-ot használtuk a megszokott Lorem Ipsum helyett, akit érdekel, érdemes rákeresni, feldobja a tesztelési fázisokat). 
   
   
 2. Ha a nyomtató mellé csomagolt tintapatront nézzük, más a helyzet, mint egy külön kapható patronnál: a gyártó demo mennyiségű tintát tölt a nyomtató mellé csomagolt kezdő patronokba,  tehát nem az Ön hibája, ha ezek gyorsan kifogynak. Általában egy külön, boltban kapható patronhoz képest csak 50% -os töltöttséggel rendelkeznek a kezdő kellékek. Tehát ha új patront vásárol, akkor az már jóval több nyomatra lesz elég. (A demo patronok alól van kivétel, a megoldás részben olvasható, tehát érdemes tovább haladni a cikkben).
   
 3. A nyomtató ki és bekapcsoláskor karbantartást végez. A karbantartás pedig tintát használ el.
   
 4. A szoftveres tisztítások is rendkívül sok tintát emésztenek fel, ráadásul a nyomtató hulladéktartályát is tölti.
   

Mit lehet tenni, hogy többet ki lehessen hozni a nyomtatókellékből?

Nagyon sok megoldás létezik a fenti problémákra, ezek közül felsorolunk valóban hasznos példákat, és nem azt tanácsoljuk, hogy ne nyomtasson (és akkor nem is fogy a patron).

Megoldások armadája:

 1. Léteznek nyomtatóbarát betűtípusok, valóban sokan foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Ezek a fontok kevesebb tintát emésztenek fel nyomtatáskor.

  • Brush Script - furcsamód, hogy valójában kevesebb tintát használ, mint a Times New Roman, még az összes divatos elemével együtt is. Nem különösebben olvasható, de környezetbarát alternatívát jelenthet a címsor vagy a logó betűkészletére, mivel több tintát takarít meg, mint a szokásos vastag betűtípusok.
    
  • Courier - sokak számára ismerős. Sokkal olvasóbarátabb lehetőség, mint a Garamond; a Courier szabványos betűtípusa vékony, de nem kicsi betűket használ, ami azt jelenti, hogy a szöveget nem kell normálnál nagyobb méretűvé tennie, hogy olvashatóvá váljon. A Courier olyan retro írógépstíllel rendelkezik, amely nem feltétlenül működik minden tervezési sémánál, de pontosan ez teszi ezt olcsóbbá - eredetileg írógépekhez tervezték, vagyis tintamegtakarításra tökéletes megoldást nyújt.
    
  • Century Gothic - vékony betűkkel tervezték a maximális olvashatóság és minimális tintafelhasználás érdekében. A Century Gothic talp nélküli betűtípus is, így több tintát takarít meg azáltal, hogy egyszerű. Sajnos van hátránya a Century Gothicnak: szélesebb, mint a legtöbb betűtípus, ezért több helyet foglal el az oldalon. Tehát a tintán spórolhat, azonban több papírra lesz szükség a szokásosnál.
    
  • Ecofont Sans - az Ecofont SansRyman Stationary nem az egyetlen megoldás, ami a környezetbarát betűkészlet beállításokat illeti. Az Ecofont nevû vállalat elkötelezett azért, hogy segítse az embereket kevesebb tinta felhasználásában a szöveg nyomtatásakor. Betűkészletük, az Ecofont Sans apró lyukakat tesz be a betűkbe, hogy kevesebb tinta kerüljön felhasználásra, emiatt szintén kevésbé alkalmas kisebb betűtípus esetén. Az Ecofont nem csupán betűkészlet; ez egy olyan szoftver is, amely segíti apró lyukak belehelyezését a szokásos betűtípusokba, például Arial, Verdana, Times New Roman, Trebuchet MS vagy a jól ismert Calibri. Az Ecofont szoftver segítségével akár 50% -kal csökkentheti a tintafelhasználást. Vegye figyelembe azonban, hogy sem a szoftver, sem az Ecofont Sans betűtípus nem ingyenes.
    
  • Ryman Eco - az Egyesült Királyságban működő üzlet létrehozta azt, amit „a világ legszebb fenntartható betűtípusának” hívnak. A Ryman Eco egy ingyenes betűtípus, amely 33% -kal kevesebb tintát használ, mint a normál betűtípusok, és csodálatosnak is tűnik. A Ryman Eco betűi üregesek, nagyon vékony vonallal, de elég kicsi méretben nyomtatva ez sem a legbölcsebb megoldás, mert a szöveg összefolyhat. Nagyobb méreteknél az üreges betűk jobban láthatóak.

    
 2. Ha már sikerült spórolni a betűtípuson, érdemes észszerűen a betű méretét és a margót is változtatni, illetve kevesebb félkövér kiemelést használni (ezt muszáj volt félkövérrel kiemelni  smiley ) - nemcsak több férhet egy oldalra, de kevesebb papír is kerülhet elhasználásra. Azonban maradjon az olvashatóság határain belül, ne essen át a ló túloldalára.
   
 3. Ha webről szeretne nyomtatni, a nyomtatóbarát nézetet érdemes használni. Ha ez nem áll rendelkezésre, léteznek kisegítő programok, pl. az Easy-WebPrint EX a Canonnál. Ez a praktikus eszköz a Microsoft Internet Explorer böngészőhöz kapcsolódó beépülő modul, amellyel egyszerűen kijelölheti egy adott weboldal fontos részeit, majd kivághatja és nyomtatás céljából egy dokumentumhoz adhatja azokat. A modul nyomtatási előnézet, kivágás és elrendezésszerkesztés funkcióval is rendelkezik.
   
 4. Használja gyakrabban a nyomtatási előnézetet és a "kijelölt területek" nyomtatását. Így a felesleges elemek nem kerülnek papírra.
   
 5. Ha egy patron nem elég sokáig, érdemes gondolkodni a nagyobb kiszerelés vásárlásán. Léteznek XL vagy már XXL méretű patronok is, illetve gazdaságos multipakkok, ahol egyben van csomagolva több patron - gazdaságosabb vásárlás. Ha az eredeti patron már nem megfizethető, léteznek utángyártott kellékanyagok is, érdemes tájékozódni az alternatívák között.
   
 6. A nyomtatási beállításokban (Ctrl + P gombot lenyomva vagy Fájl > Nyomtatás) beállítható a gyors vagy vázlat nyomtatási üzemmód. Így a betűk halványabbak lesznek, kevesebb tinta kerül felhasználásra. A további beállítások érdekében érdemes a nyomtató gyári szoftverét feltelepíteni, rengeteg plusz lehetőség rejlik benne a spórolás elérése érdekében. (Ezt a vázlat módot nem ajánljuk fotók esetén, mivel dobhatjuk ki a nyomatot a minőségi romlás miatt - dokumentumok esetén kiváló, amiben nincs vagy kevés az illusztráció).
   
 7. A nyomtatót ne kapcsolja ki minden alkalommal, mivel a ki-és bekapcsoláskor tintát használ el, ahogy a fúvókaellenőrzésekkor, nyomtatófej tisztításokkor, tehát a karbantartások esetén is.

 8. Ha már havonta legalább egyszer vásárol tintapatront, érdemes elgondolkodni a nyomtató váltáson, pl. Epson Ecotank nyomtatón vagy Canon G szériás nyomtatón, pl. G3411. Ezek tartályos nyomtatók. Nem használnak tintapatront, ezek a piacon elérhető leggazdaságosabb nyomtatók. Így nincs több patron cserélgetés és még azon sem kell gondolkodni, amit a cikkben leírtunk, mert nem érzi azt a felhasználó, hogy spórolnia szükséges. Hiszen már a nyomtató mellé csomagolt tintamennyiséggel is több ezer oldalt tud nyomtatni. Az Epson mérései szerint ez a nyomtató mellé csomagolt tintamennyiség kb. 3 évre elegendő, a Canonnál is hasonló időtartamra szükséges számolni. 
 

Összefoglalva

Tehát összefoglalva a fentieket: egyáltalán nem az a megoldás, ha nem nyomtat ki semmit. A tintaspórolós nyomtatás lényege az észszerűség, egy kis odafigyelés, és a megfelelő készülék kiválasztása a feladatra. Ha bárhol elakad a nyomtatási forgatagban, ügyfélszolgálatunk szívesen segít a megfelelő nyomtató / kellékanyag kiválasztásában. Jótanács: ezt a cikket ne nyomtassa ki, inkább küldje tovább egyik ismerősének, aki ugyanazzal a problémával küzd, mint Ön.

 

A cikk eredeti oldalának megosztását a közösségi oldalakon köszönjük!  Tilos az oldalról származó információk, cikkek árusítása, bármilyen formában történő megváltoztatása és ismételt megjelentetése engedélyünk nélkül. A megjelent anyaggal kapcsolatos minden további jogunkat fenntartjuk, és szükség esetén akár bírósági úton is érvényesítjük.